Mak Abah Dan Atuk Main Depan Anak

Mak rindu sangat dengan anak mak. Baru ingat tahun ni nak bagi menantu kat mak abah. Ada layer layer nipis dan lembut. tapi haram anak-anak tak ikut. Kalau dia tak nak jangan la kita paksa-paksa suap dalam mulut dia sure la pastu tengok nasi dia berlari satu rumah. Tetapi, pandangan mengharap dari Puan Salmi benar-benar mencairkan hatinya. sbbnye wan risau kalau jadi apape kat mak kalo tinggal sensorang kat umah mase abah g koje. tapi dah banyak kali bertengkar kat rumah mak. Waktu itu saya juga pregnant anak kedua saya, dan telah tersurat jugasaya miscarriaged baby kedua saya pada 16/2/2011. Kak Ngah masuk wad? WHY??? Ok nak uar-uar kat semua bahawasanya Kak Ngah, my elder sister, Mak Ngah Izz dan Hasanah sedang mengandungkan adik Kak Long Dian & Ammar. Ahad lepas kami ke Melaka. Nenek aku pula sudah tiada. tapi dh 2 minggu adik aq xdew kat rumah balik rumah cazen n balik KG. Dari dulu lagi mak dan abah memang excited sangat dengan jenama Honda tapi disimpan saje niat itu kerana membesarkan anak-anak. Naratif ini datang bila aku tetanya-tanya, tahukah kita bagaimana datuk dan nenek kita bertemu? atau bagaimana mak dan ayah kita bertemu? Kritik la semahunya. Melihat mak cik Senah sudah sampai kepuncak dan Amran pula sudah selesai pancutannya, Leha terus berbaring disebelah mak cik Senah sambil membuka kelengkangnya luas-luas. Entah apa yang sedang bermain-main di benak orang tua itu, dia tidak berupaya mentafsir. Sayangkan anak dengan tanggung jawab mendidik anak Antara tanggungjawab yang terpenting dan telah diberi keutamaan oleh agama Islam, digalakkan dan perlu diberi perhatian ialah tanggungjawab para pendidik terhadap setiap orang yang di bawah tanggungan mereka untuk diajar, diberi tunjuk ajar dan di didik. Jadinya,benda-benda yang kecik-kecik ni berlaku beberapa lama dan sudah tentunya la aku ni sebagai orang yang boleh dikatakan banyak pengalaman has always mantain aku punya cool,walaupun kadang-kadang batang kote aku ni mencodak depan mata Mak Mertua aku tu. Tetapi, pandangan mengharap dari Puan Salmi benar-benar mencairkan hatinya. hingga hari ni, kalau teringat balik, aku jadi sedih yang amat. Saya tahu perasaan ini salah di sisi agama, sebab itu saya menjauhinya bagi menghimpun kekuatan untuk menghadapi masa depan tanpa ada hubungan terkutuk dengan ayah. Aku pun masa tu mana tahu apa-apa lagi, aku pun iyekan ajelah. haaciter aku ni ganas skit kot. Hajjah Sabrah pandang anak teruna seorang ini. Abah marah2 sebab Abah dah tak tahan sakit. Kononnya, kemenyan itu pemberian Bidan Mak Lanjut. Ibu dengan ayah yang bagi nama ni. Mak ayu sayang mak sangat2. Mama cakap la, mak nak pegi rumah Zulaikha (nama anak adik mama kat perak tu). Tapi kalau dengan adik beradik suami ke, bapak saudara suami ke, sepupu suami ke, itu semua mahram mu'aqqat, maksudnya wajib tutup aurat dan semuaaaa pon boleh kawen dengan kita. tak sangka abah yang begitu gagah perkasa takut sangat ngan maktok. citer dia camni,umur aku 16 tahun masa tu,aku dok ngan nenek ngan atuk aku sebab parent aku cerai. adik tunjuk dekat mak dan abah. Abah aku cuma bawa pergi klinik je. kerana aku tika itu baru darjah Empat (10 tahun) ayi 12tahun, baha 14 tahun. Panjat pokok, main masak-masak, tembak-tembak dan keluar masuk hutan. Pukul 10 atau 11 baru aku balik. duit bekal Riza dah habis, tinggal dua puluh sen dan duit Singapore 5 dollar. Macam-macam cara dia buat untuk tambah rezeki. Aku ingat tahun depan aku kena beli balang kuih raya baru untuk mak. Pernah korang tengok drama yang mana mak bapak dia orang kaya pastu sediakan bilik untuk anak dia. Jadi dah terlanjur balik kampung jumpa atuk dan uwan di Senawang. refresh sikit depan rumah aku ada rumah asap untuk keringkan getah. 2,3 tahun lepas tu along dah jarang contact mak. Mereka jugalah yang mengalakkan saya untuk mengambil hasil dusun untuk di bawa pulang ke rumah. Mak dulu Cikgu tadika. Ini berlanjutan sehingga Tok Bador pula meninggal pada awal tahun 1970, bilamana lepas tu kubur Atuk juga di ziarahi. Perjuangan memerlukan ketabahan. aku pun sebok nk excited jugak. Tapi, perancangan mak dan abah seperti membantutkan hasrat aku untuk menjejakkan kaki ke negeri bawah bayu untuk mendidik anak bangsa. Sampai satu hari di pukul saya depan mak abah, mak abah saya terkedu. Ianya telah lama berlaku dan si ayah masih lagi hidup dan katanya orang tua itu masih lagi 'liar mata' memerhati gadis-gadis terutama kawan-kawan anaknya yang datang ke rumahnya. Dia ingat aku kakak aku. Emak ku ada hubungan sulit dan hamil 2 bulan sebelum tergesa gesa mengawini abang Yusoff. Ah, mak aku ni! Tahu saja weakness aku. sebelah kiri rumah mak iti lakinya nama derus, anak nya ramai perempuan yang aku ingat nyior kelapa gading. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. bukan ape,pengalaman mak abah sangat membantu aku berpikir. En suami kata takpelah kita pergi anak beranak kita sudah. Di jaga smpai dewasa, diberikan didikan agama yg secukupnya pd mak aku. Wednesday, April 24, 2013. Okey ye mak-mak. Sambutan 'birthday' semua cucu-cucu mak dan bapak sekali harung untuk tahun 2018 berjaya dilaksanakan. Malam itu,Rick mengerjakan saya secukup cukupnya. Semuanya bermula bilamana abah dan ummi join usrah, ikut jemaah dan pergi belajar agama. KiSaH mAk DaN aYaH Begitu juga dengan bapa, abah atau walidetc. Sebelum Atuk balik, cucu-cucu semua nak main sepuasnya dengan Atuk. Aku akan terus mencari. "Mama rasa abah tahu tapi buat tak kesah, dia anggap itu hiburan buat mama" "Mana mama tahu yang abah tahu?" "Satu hari tu, Ah Chong bawak kawan, dia kata abang angkatnya. tak de la sunyi sangat. Before end-year class party rituh aku dah fly gi penang sebab perjumpaan keluarga mak aku kat sana. Dgn family sblh abah cam segan2 gitu. “Malam tu mak bawak Quwin pergi tempat kerja dia bah. Aku pun kemudiannya terus berbogel di ruang keluarga dan Emak Kandung aku Mak Jah tu jugak telah lama aku lucutkan kain batik kembannya. Oh, sepanjang aku dalam proses cubaan nak join diorang, aku tak pernah tunjuk aku anak orang berada. Syukur sangat sbb korang always there for each other. Atuk saya telah meninggalkan saya dan keluarga pada raya cina tahun tahun lepas iatu pada 3/2/2011. , or earlier, and offer promotional sales to kick off the shopping season, similar to Boxing Day sales in many Commonwealth Nations. Anak : Mak, abah, kalau PH jadi kerajaan, harga minyak turun, Along punya hutang PTPTN hapus, bukan tu jer, TOL pun hapus, takkan mak dengan abah tak nak tenguk Along pakai kereta, tapi sebelum Along beli kereta, Along janji belikan abah motor baru. nampak jelass kedua2nya bogell. Nanti Abang dah kerja dan ada duit, Abang bagi hadiah untuk Abah. Ke mana saja atuk pergi, dia akan ikut. Mak Lang pula bersama dengan anak-anaknya yang terdiri daripada Acoy dan keluarga, Fadzly, Hafiz, Kakak dan Adik. tak sangka abah yang begitu gagah perkasa takut sangat ngan maktok. Bahagian hadapan dan tengah rumah telah ditambah binaannya oleh ayah selepas aku lahir, hanya tinggal bahagian dapur yang masih kekal warisan rumah pusaka arwah atuk. Aku singgah rumah anak tiri mak aku. ” Zara mengesar air mata yang mengalir turun. memang kitorang plan nak suruh adik dan anak sedara ganti untuk jaga abah kat hospital mulai sabtu sebab mak dah demam penat la tu, tak biasa duk dalam air-con doploh pat jam sebelum operation abah kata nak mak yang jaga. sekarang da lain. Depan dia aku ketawa-ketawa sambil cakap kat dia tak ada apa-apa, macam naik bas aje, tapi hati aku rasa kesian sangat, aku dapat rasakan ketakutan dia. Maksud saya lama dah saya tak mencuba resepi-resepi baru. Abah cakap Abah pun nak rumah yang cantik jugak. Tanya ler pada mak dan abah (uwan & atuk fayadh) ada planning tak nak berjalan ke mana-mana cuti ni. Jumaat, 9hb February,2012 – 3:30 pm Nurse masuk ke bilik abah dan panggil kami untuk berjumpa Dr. Sampul berwarna coklat diletak di depan mak. Handphone atuk pun, dia ambil. liza mohon mak dan abah diberikan kesihatan yang baik, bekerja untuk menyara kami anak-anak mak abah. Abah cakap anak anak mcm mana. sebab belum masa untuk cuti2 lagi. tak pe laa aku pon buat bodoh sap lagi sambung laa tido balik. Sekarang zaman orang nak cepat. Tika ini, satu persatu kenangan bersama abah datang bertalu-talu, mengingatkan saya pada masa lalu. “Kita hak tua ni, nak sangat tengok muka anak-anak depan mata. cuma ada sebatang paip depan rumah yang dikongsi bersama jiran-jiran abah pada waktu tu kalau tak silap aku ada sebuah. Galakkan dan beri tunjuk ajar. mengikut keperluan semasa dan bajet. aku pun menghabiskan masa bermain dengan hp abah haqq. Alhamdulillah, mereka masih kuat dan sihat. hai ketemu lagi kita dalam entry ni. kita masuk asrama. Dan kemudian abam dengar suara orang merengus kesedapan. mak abah pi bulan madu. Darjah 6 nak buat IC, abah parking depan JPN, suruh pergi buat IC sendiri. Sayangkan anak dengan tanggung jawab mendidik anak Antara tanggungjawab yang terpenting dan telah diberi keutamaan oleh agama Islam, digalakkan dan perlu diberi perhatian ialah tanggungjawab para pendidik terhadap setiap orang yang di bawah tanggungan mereka untuk diajar, diberi tunjuk ajar dan di didik. Jadi dah terlanjur balik kampung jumpa atuk dan uwan di Senawang. together make it love forever make it your smile. Dia janji tak akan call sms walau sekali dan sanggup tunggu aku balik. Kisahnya bermula hampir setahun yang lalu selepas isteri ku bersalin anak pertama. Mak mana yang tak sedih tengok anak dia sedih. Pernah korang tengok drama yang mana mak bapak dia orang kaya pastu sediakan bilik untuk anak dia. Ini berlanjutan sehingga Tok Bador pula meninggal pada awal tahun 1970, bilamana lepas tu kubur Atuk juga di ziarahi. xda duit mintak kat mak bapak, xpun minta kat laki. Saya mama kepada 6 orang cahaya mataalhamdulillah dah besar2paling besar 16, 14, 11, 9, 7 dan 3 tahunalmaklum 6 orang macam-macam kerenah kantambahan pula dah masuk peringkat remajasaya dan suami telah cuba sedaya upaya untuk memahami kehendak anak2tetapi kami praktikkan takkan 100% luluskan permintaan anak2melainkan kena tapis dulu. Katalah apa sahaja bagi sy anak adalah segalanya. Abah aku cuma bawa pergi klinik je. Tahun 1993 Sunway Lagoon baru je bukak. Entah apa yang sedang bermain-main di benak orang tua itu, dia tidak berupaya mentafsir. pak mertuaku yang kuat dan banyak tersebut menerpa ke pangkal rahim isteriku. Cinta Terlarang-halimah Halimah dan Sidek tinggal menyewa di sebuah kampung. Hari itu atuk balik awal kerana kepenatan bekerja di bawah cuaca panas. yang jantan kena beradu tenaga, yang betina dia ehem- ehem lah. kena try ni. "Kita balik kampung jumpa abah abang, lama benar rasanya tak jumpa abah dan mama" "Elok juga bang. Aku, sebagai anak yang menurut perintah, (huh!), buat la sebagaimana mak aku suruh. Mak banyak kali marah abah, takut akak kena culik. sayu pun ada bila tgk muka dia masa cakap aku nak balik U semula Sebelum balik sempat salam & minta restu mak abah nak amik exam final x lama lagi. semoga menjadi anak dan kakak yg baik. Saya anak kesayangan abah. Buloh melawat Kak Ngah di wad ginekologi. “Kita hak tua ni, nak sangat tengok muka anak-anak depan mata. Jadi, bila arwah ibu dengar terus ibu cadangkan dekat abah untuk letak nama nia sebagai Hawa. Abah siap pesan lagi. Aku tanya mana kuih, baru lah kelam kabut anak buah cari bekas kat dapur, nak masukkan dalam balang. Semalam kami beramai2 ke Hospital Sg. Raya keempat balik kampung belah abah pulak, Nogori Sembilan yo ! Menumpang kasih kat atuk lung and wan lung. tinggal aq ber3 jerk kat rumah. mak biarkan ruang tu kosong. Abah menangis tengok mata Ciku yang hanya tengok abah. Ianya telah lama berlaku dan si ayah masih lagi hidup dan katanya orang tua itu masih lagi 'liar mata' memerhati gadis-gadis terutama kawan-kawan anaknya yang datang ke rumahnya. Mak nampak anak mata abah, berkaca-kaca, setitis dua air matanya tumpah, mengalir di pipi, tapi cepat-cepat abah sapu dengan lengan sasanya. Satu hari tu mak abah aku kena balik kampung sebab arwah atuk aku sakit. mak terus tekun menganyam Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2 pastu mak jemur karpet-karpet. Jadi aku dan atuk sajalah dirumah. Sebagai anak, kita memang takkan mampu membalas jasa mereka #Rasa rindu benar pada kedua2nya. mak dan abah bangun. Jangan paksa anak makan. Ini berlanjutan sehingga Tok Bador pula meninggal pada awal tahun 1970, bilamana lepas tu kubur Atuk juga di ziarahi. tunggu besar sikit baru boleh. Bapak suka main dengan anak. Apatah lagi pada waktu pagi dan petang sangat kurang manfaatnya bahkan lebih banyak bahaya yang ditimbulkan, lebih-lebih lagi tidur di waktu Asar dan awal pagi kecuali jika memang tidak tidur semalaman. cucu atuk taha bin mohamad ada 9 orang semunya. Pastu dia cium dan hisap tetek mak aku yang bulat membusung tu. Macam mana nak pergi berkelah di taman. Seperti yang saya katakan semalam, saya tak terkejut apabila abah memberitahu adik-adik yang dia dan arwah mak dahulu hanya berkesempatan berkenalan selama sebulan kemudian mereka mendirikan rumahtangga. Ianya telah lama berlaku dan si ayah masih lagi hidup dan katanya orang tua itu masih lagi 'liar mata' memerhati gadis-gadis terutama kawan-kawan anaknya yang datang ke rumahnya. Siapa yang kenal I, memang tahu perangai penakut I ni sebab tu lah anak mengikut (Raneeya dan Reezqy) =(Bukan dibuat-buat ye. Mak Abah Dan Atuk Main Depan Anak. Betul tak? Yang suka layan anak main siapa? Bapak. Kadang-kadang ada juga mak yang tak bagi anak dia duduk jauh dengan dia. Anak harapan bangsa dan ugama. Dan kami 4 beradik tak ikut sebab aku bizi nak urus hal perkahwinan paksu,Mirul terikat dengan kerjja dia yang bertimbun manakala Alia dengan Azhan plak ada Exam minggu depan. Lagipun mak mertua tiri ku yang beria-ia sangat nak menjaganya, maklumlah cucu sulung, kembar pula tu. masih tak dpat terima hakikat. Najman pun sama juga. Ada satu ruang kosong kat tepi jalan, sebelah dengan kawasan kubur. Abah siap pesan lagi. dah keja lagi nak minta duit kat mak bapak kan??. Anak harapan bangsa dan ugama. Tinggi sama, rambut sama panjang, kulit sama putih. Dan lebih teruk lagi saya mempunyai penyakit malu yang amat sangat. Atuk dan nenek saya datang bersama Acu dan Pakcu. tersentak sekajap sbb dgr suara abah lain. ona si kakak sulung yg garang suka cari pasal dgn mak cik Senah. Kalau kau nampak ada lelaki lain dengan dia, terpulanglah kepada kau nak pelupuh belasah sampai cacat atau mampus. Sempat jugak Aiman urut2 belakang Abah. Kalau OFF pun masa Mak Mertua Tiriku angkat bendera Jepun saja. Hebat betul 'torchlight' buatan anak-anak kampung opah-atuk ni. Betullah kata orang, atuk dan nenek sayangkan cucu lebih daripada anak. Saya beli buat hadiah untuk anak buah baru saya. kecut pewut kakak. ? Dia feveret mak dan abah. Kakak anak sulung. Rasa semua kesedihan tersekat di dadaku. Jadi aku dan atuk sajalah dirumah. tp what to do, this is life. biarlah datang beribbu orang sekalipun. Time itu mata dah berair nak menangis,suami pujuk “bersabar”. Kata mak, sbb jodoh dia dah sampai. Semua lah! Saya suka tengok lizard dengan ulat gonggok sebab dari umur 6 bulan lagi ibu dah ajar. Saya mama kepada 6 orang cahaya mataalhamdulillah dah besar2paling besar 16, 14, 11, 9, 7 dan 3 tahunalmaklum 6 orang macam-macam kerenah kantambahan pula dah masuk peringkat remajasaya dan suami telah cuba sedaya upaya untuk memahami kehendak anak2tetapi kami praktikkan takkan 100% luluskan permintaan anak2melainkan kena tapis dulu. Aku pun kemudiannya terus berbogel di ruang keluarga dan Emak Kandung aku Mak Jah tu jugak telah lama aku lucutkan kain batik kembannya. Selalunya Maklong yang pergi pasar, tapi hari ini alhamdulillah dia sudah kuat dan berasa confident untuk kepasar sendiri. Jadi pegi kenduri dulu, pastu pi tidoq hotel. Bagaimana mahu ku terangkan pada dia bahawa abah dan mak kami telah pergi selamanya. Jika ayah membaca artikel ini, saya berharap ayah faham dan saya ingin menjadi anak, bukan kekasih ayah. Kalau Along tak dapat harungi, tolong terima dan jaga Kak Long. Nanti malam, baru aku sound kau supaya lebih beradab dengan orang tua. Bismilahirrahmanirrahim. Baru ler aku faham visi arwah atuk dan abah aku. dan selepas itu setiap malam aku memang nampak abah dan mak buat lagi. Ingat lagi waktu kecil dulu, abah tuliskan sifir pada kertas kecil suruh saya hafal, dan saya pandai sifir pon dengan kertas yang abah tulis. Dia ni suka tengok tv dan tipon, main games huhu, jadi, mata dia tu memang terdedah lah pada cahaya gajet dan actually boleh jadikkan mata penat. Meningkat dewasa, mak abah mula bawak aku pergi event. ona si kakak sulung yg garang suka cari pasal dgn mak cik Senah. Walaupun pegang status babysiter sementara nie, nampaknya anak-anak serta anak buah dok sibuk teman atuk kat reban. Atuk naik ke rumah dan melintas di depan bilik Aza. akak masih tak berkesempatan lagi nak makan nasi beriani JM tu. anak aku 1y9m, bila berborak dgn dia, dia mst akan ikut balik ape aku ckp, ikut hujung2 je. katanya ingat anak aku gurl. I ni masih cun jugak. Abah nak akak buat betul-betul. Jangan harap nak dapat atau minta apa-apa. Kepada anak menantu omak yang pompuan, bagaimana rumah tanggo korang? Sihat jugo ko? Omak tanya nie bukan pasal apa, makin lama berumah tangga, makin longgar hubungan suami isteri. mak terus tekun menganyam Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2 pastu mak jemur karpet-karpet. Macam mana nak pergi berkelah di taman. Pukul 10 atau 11 baru aku balik. Mak ayu masih ingat bagaimana mak bangun pukul 3 pagi untuk buat nasi lemak. Kalau abah izinkan dah lama mak terbang ke Amerika tu Zara. Mak anak rempong. Panggilan dari pihak polis sebentar tadi membuatkan lututku lemah. Cuma abah yang pot pet sebab tak suka tengok anak-anaknya belum mandi sebelum waktu maghrib. Ada satu hari tu,diorang main cuci-cuci rambut. Galakkan dan beri tunjuk ajar. entah da kahwin ke,atau dah berpunya ke. memang kitorang plan nak suruh adik dan anak sedara ganti untuk jaga abah kat hospital mulai sabtu sebab mak dah demam penat la tu, tak biasa duk dalam air-con doploh pat jam sebelum operation abah kata nak mak yang jaga. Berlatarkan keluarga yang bagus. walaupun adik tak suka pun berpanas-panas sebab ambik kos ni, tapi demi abah, demi mak, adik gagahkan juga. Uncle Dan ni anak sulung. Meraikan hari kelahiran Atuk Aris dengan ke semua cucu-cucunya. Kalau nak dibandingkan daripada 4 orang anak Pak Long aku, just Kak Cik je yang jadi macam tu tapi yang lain-lain dah pun berjaya. Sesungguhnya, kasih dan cinta Allah kepada makhluknya lebih agung dari cinta manusia sesama manusia. (ada pak sedara muda, belum kawen) Memang luas ruang ni, boleh 2 3 keluarga tidur kalau balik rumah atuk. Duduk lepak depan TV, berkurung dalam bilik, main handphone 24 jam. kedengaran pintu dibuka. Mak tetap tak nak bagi. Mak nampak anak mata abah, berkaca-kaca, setitis dua air matanya tumpah, mengalir di pipi, tapi cepat-cepat abah sapu dengan lengan sasanya. Tiba-tiba rasa bersalah datang dan aku terus kerisauan sampaila mak call aku kata dah sampai rumah keesokan harinya. Dah rasa macam nak jatuh I tarik Azimah rebah atas katil mak dan abah, katil besar, memang syok. Tok ngah ni abang kepada opah saya dan duduk dekat je dengan rumah opah. Atuk naik ke rumah dan melintas di depan bilik Aza. Selepas kahwin, sehingga sekarang, mak dan abah kerap gaduh (dulu masa kami kecil, lagi kerap bergaduh, dan pernah abah cabutkan batang buaian besi (mak jaga anak orang masa tu) dan nak tujah pada mak, tapi sebab kitaorang menangis dan pegang bdn mak, abah tak jadi teruskan. “Atuk saya, Komado Man. Contoh : nak beli kasut sekolah kan, anak suka yang bertali la kate kan tapi kiter ni sebagai mak-mak pagi-pagi adalah sangat kritikal (like tarzan. Bapak suka main dengan anak. Naik motokar dan motosikal nak cepat, yang menyebabkan banyak berlaku kemalangan maut. mak terus tekun menganyam Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2 pastu mak jemur karpet-karpet. sekarang zaman moden,mana kahwin pakai wasiat-wasiat ni dah. MAK : "Mak jage anak orang ramai2 ni bukan ape, untuk kesenangan korang sumekalau mak tak jage anak orang, siape nak tolong abah?? Korang semua belajar la elok2 yang penting, jangan lupakan mak abah Korang nak ape mak dah belikan, korang nak but bola, abah dah belikan Korang nak duk rumah yang selesa, abah dah buatkan. Bygkn kehidupan abah yg perlu berdikari dan jika balik, ada shj yg tidak kena di mata nenek (mak abah), suka beza2 kan anak. Bufday abah dah nak dekat. Itu pon kalau Atuk sehat. ari nih makan sarapan kat kedai makan simpang masuk ke Felda Lok Heng masa kami tiba tak ramai lagik yang ada. " "Hidup memerlukan pengorbanan. Sungguh mengecewakan kan =P. Tina asyik la tanya. Petang itu, aku terdengar abah menyatakan pada mak, dia akan pergi berurut di kampongnya dan munkin ke sana selama 4 hari. Abah jangan risau, mana-mana kak nak pergi, tak susahkan ibu pun. Nasib baiklah dapat isteri yang memahami. Beberapa minggu lepas, abah bagaikan hilangkan semangat, mungkin kerana saya dan mak banyak menangis di sebelah abah. Thursday, 14 November 2013. Mak dengan ayah pun datang tapi mak,,,belum sempat apa2 lagi dia tarik tangan saya suruh salam semua adik-beradik dia yang sampai. Bismilahirrahmanirrahim. Membawa anak-anak ke perpustakaan adalah kegemaran anak-anak juga sebab di situlah mereka perlu tahu tempat itu adalah tempat menimba ilmu juga. dan sejak2 akhir2 ini, mak mula merelakan segalanya setelah berbelas tahun hidup bermadu. Abah ajak dia masuk minum sekejap. Suami kami orang ni la. Mak aku pegang kepala indon tu dan tekan kat tetek dia. Kadang-kadang terasa macam mengabaikan isteri yang tersayang dan anak-anak pun ada. Wajah mak kelihatan resah. Along cuma nak kasih sayang dari seorang ibu dan ayah. Di tangannya senaskah surah yasin. Tunggu dijemput depan sekolah, terlupa abah dah meninggal dunia Bagi segelintir individu, memang sukar bagi menerima hakikat bahawa orang tersayang telah pergi menghadap Ilahi. Baru ler aku faham visi arwah atuk dan abah aku. Kalau dekat memang aku dah hantar abah balik. Belum sempat emak menghabiskan ayatnya aku menutup mulut emak dan berkata padanya. Naratif ini datang bila aku tetanya-tanya, tahukah kita bagaimana datuk dan nenek kita bertemu? atau bagaimana mak dan ayah kita bertemu? Kritik la semahunya. memang enjoy,tak bosan laa nak main. tapi apa boleh buat pada budak yang berusia 6 tahun ni. Ish, aku tak faham betul, cakap ikut sedap bahasa dia je. Saya anak kesayangan abah. mak dan abah bangun. Keluarga aku bukan orang senang. 25 September 2010. Juga dilahirkan pada 1 April 1965. Depa cari kayu api, pinjam periuk besar (atau guna tin minyak tanah) dan mula merebus ketupat lepas sembahyang isya'. Atuk berdiri agak lama di situ kerana di sangkakan Aza perasaan akan kehadirannya. Abah bangun tau" aku bisikkan ditelinga ayah aku. apa lagi Imah dah sedia tu" "Abah pun dah sedia ni" Jawab Pak Dir mula merangkak ke atas tubuh menantunya. Itulah masalahnyer, bila mak berikan harapan yang terlalu tinggi untuk anak lelaki sulung dia. Tahun depan aje (1988), kelima-lima anak dia masuk sekolah. Yang dia kisahkan, hanya rasa rindunya pada kampung halaman yang sering menjadi kebanggaan diri. Yela masa tu aku mengandung 4 bulan. Tak pandai ajaq anak. Sampai tu, terus ke rumah Ryn sambil bawa barang-barang hantaran. lain-lain yang anda mahukan. Umur-umur macam saya, tahap simpan perasaan sahajalah kalau ada anak buat yang tak betul. Di jaga smpai dewasa, diberikan didikan agama yg secukupnya pd mak aku. Sebak bila cerita pasal abah la. Allah, rupa-rupanya itu adalah kali terakhir dia diberi kesempatan untuk tidur dengan atuknya. Anak-anak pun mama tak sempat nak bawak berjalan lagi. Dia masuk dan baring dalam laci tersebut. Melihat mak cik Senah sudah sampai kepuncak dan Amran pula sudah selesai pancutannya, Leha terus berbaring disebelah mak cik Senah sambil membuka kelengkangnya luas-luas. Abang harap Abah sihat. Apabila seorang kawan bercerita kepadaku bahawa kakaknya yang disayangi membuang "keluarga" dan memilih untuk terus hidup bersama suami dan anak-anak lantaran bimbang dengan ugutan suami untuk "CERAI" jika memilih keluarga. Biarlah orang hendak berkata apa pun, dia tidak kisah. dan sejak2 akhir2 ini, mak mula merelakan segalanya setelah berbelas tahun hidup bermadu. pastu cek tlg perbaek umah mak ngan abah sikit2. Abah pasti korang mesti pernah sembahyang di surau di shopping kompleks, kawasan RnR, di hospital atau di pejabat tempat korang bekerja sendiri. tuh pun pada awalnyaperancangan hanya aku,mak ,adik n akk ipor je yg g. Dan suruh anak asingkan mengikut jenis atau warna. Seingat saya semua keputusan saya hanya berdasarkan pandangan abah. Meningkat dewasa, mak abah mula bawak aku pergi event. kisah bermula dgn pergaduhan ona dan Jiran sblah mak cik senah. Biar tangan abah dan mak yang menjiruskanair buat kali terakhir pada tubuh kecil abang. Hanya bagi saya yang bernama anak, dia tak ada kekurangan kerana semua kekurangan dia, sudah ditutupi kelebihan yang dia ada. Biarlah orang hendak berkata apa pun, dia tidak kisah. Suami kami orang ni la. Kalau hero besar, dah orang lain ye |huuuu| Tak tipu, baru nak masuk tiga hari dia duduk asrama, rumah sunyi. Aku termenung lagi. Anak Kak Lat pulak namanya Nur Najwa Ardini (Wawa) dan Hariz Aiman (E-man) wawa. sedih tak terkata. Semalam kami beramai2 ke Hospital Sg. Jadi, terpaksa jadi minah rempit jap. 16 malam dari wad 8. Keluarga besar Sofia semasa majlis perkahwinan abang keempatnya. Tegur anak, bukan atuk/neneknya Walaupun kita adalah seorang majistret terkemuka, jangan sekali-kali cuba berhujah panjang untuk membuktikan yang kita betul, dan mereka salah. Dah la anak bongsu pulak tu. Saya ni ada adik beradik ramai, 6 orang dan saya anak sulung. Tapi, dia tak mahu. Hari itu atuk balik awal kerana kepenatan bekerja di bawah cuaca panas. abah basngun dan tarik badan mak. Bila anak nangis,mak marah anak,ayah marah balik mak,mak gi pujuk anak,ayah tak kisah. Mak Abah Dan Atuk Main Depan Anak. *ABAH DAN BAJU SEKOLAH HUTANG * (sebuah kenangan) Seminggu dua nak buka sekolah ni teringat zaman kecik dulu sewaktu arwah abah masih hidup Jump to Sections of this page. Sebelum ni kami pernah ke Melaka tapi tak sempat nak naik boat sebab ramainya orang beratur. Tapi kalau abah aku belum tidur, memang abah aku balun aku dengan getah basikal. aku masih disisi mak. nasib baik masa shah gi sarawak mak dan abah turun putrajaya kan. Dia cari hospital terbaik dan tinggal di rumah sepupu belah isteri dia di sana. Bapak yang main. Mengaduh2 dan berpeluh2 menahan kesakitan. Nak cerita pasal adik aku yang mak dan abah aku bagi nama Syafiqah/shafiqah binti ***off. Dari main lasak-lasak sampailah ke main masak-masak. Tuala di pegangnya ke dada sahaja. Selain mak , abah lah orang paling gembira bila saya dapat keputusan yang baik dalm peperiksaan. Aku melucutkan semua pakaian ku dan masuk ke bilik air bersama Ain untuk mandi sebab badan berlengas dengan peluh dan bau orang lepas main. ada la jugak aktiviti m & m di hujung minggu.